Ετοιμοπαράδοτος ο… Big Brother για τη μεγάλη φοροδιαφυγής-Ποιες υποθέσεις κινδυνεύουν να χαθούν


Πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά» ήταν το μήνυμα που θέλησαν να περάσουν ο Ε. Τσακαλώτος, η Κ. Παπανάτσιου και ο Γ. Πιτσιλής κατά την παρουσίαση του αποκαλούμενου Μεγάλου Αδελφού για τις λίστες μεγάλης φοροδιαφυγής, επιχειρώντας να πείσουν ότι όσοι έχουν κρύψει εισοδήματα, δεν πρόκειται να γλιτώσουν.

Το μεγάλο στοίχημα δεν είναι άλλο από το ξεσκαρτάρισμα των 1,2 εκατομμυρίων ΑΦΜ, που περιέχονται στα CDs των μεγαλοκαταθετών, αφού από την πρώτη ματιά και πριν παραδοθεί το νέο λογισμικό, ήταν εμφανές ότι η σχετική λίστα έχει πολλή… σαβούρα ήτοι κινήσεις λογαριασμών με δόσεις δανείων, συμψηφισμούς κ.λ.π. που σαφώς δεν αποτελούν ένδειξη απόκρυψης εισοδημάτων. Το νέο λογισμικό θα λύσει αυτό το πρόβλημα, καθώς θα αποκαλύψει τις πρωτογενείς εγγραφές κι έτσι θα δώσει τη δυνατότητα στόχευσης στις καραμπινάτες περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

Αρχικά, το σύστημα θα αξιοποιηθεί στη βάση ελέγχων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και συνολικά στο πλαίσιο των 23.300 ελέγχων που έχουν προγραμματιστεί για φέτος από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ. Ωστόσο από τις απαντήσεις που δόθηκαν, είναι προφανές ότι ενώ το πρώτο στάδιο του ελέγχου θα ολοκληρώνεται αστραπιαία, το δεύτερο στάδιο που αφορά στη συγκέντρωση των αναγκαίων δικαιολογητικών από τον ελεγχόμενο παραμένει η αχίλλειος πτέρνα λόγω των πολύμηνων καθυστερήσεων, κυρίως από τις τράπεζες.

Το νέο λογισμικό επιτρέπει την άντληση στοιχείων από τις τράπεζες για την περίοδο 2002- 2014 κι όπως διευκρινίστηκε για τη διετία 2000- 2002, που επίσης καλύπτεται από την εισαγγελική παραγγελία για τη λίστα των μεγαλοκαταθετών, τα στοιχεία θα αντληθούν από άλλες πηγές. Ειδικά όσον αφορά στο πρόβλημα με τις τράπεζες που έχουν κλείσει ή συγχωνευθεί, η ομάδα που «έστησε» το λογισμικό επέμεινε ότι όλα τα δεδομένα κι από αυτά τα τραπεζικά ιδρύματα είναι διαθέσιμα.

Την… ωραία ατμόσφαιρα σκίασε το ΣτΕ, όπου ως γνωστόν εκκρεμεί η απόφαση στην Ολομέλεια για την παραγραφή παλαιότερων χρήσεων. Αν αποφανθεί ότι ο έλεγχος δεν μπορεί να πάει πέραν της πενταετίας, τότε το λογισμικό δεν θα μπορεί να αξιοποιηθεί παρά μόνο από το 2006 και μετά, με μάλλον αβέβαια αποτελέσματα για το «δέσιμο» των μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής

Η παρουσίαση του λογισμικού έδωσε, πάντως, την ευκαιρία στον Ε. Τσακαλώτο να… ξεσπαθώσει για μια ακόμα φορά εναντίον του Τύπου, με αφορμή το πώς μεταφέρθηκαν οι δηλώσεις του για τις φορολογικές επιβαρύνσεις στα μεσαία εισοδήματα. «Προφανώς κάποιοι λειτούργησαν με… ποιητική αδεία σε μια κατεύθυνση» σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ ανοικτά εγκάλεσε τις προηγούμενες κυβερνήσεις για το ότι δεν προχώρησαν στην ανάπτυξη αυτού του λογισμικού, παρά το ότι υπήρχαν τεχνικές δυνατότητες, γιατί δεν το ήθελαν.

Αναπάντητες άφησε ο Ε. Τσακαλώτος όλες τις ερωτήσεις για τη διαπραγμάτευση, όπως επίσης το θέμα που προέκυψε με την καταβολή 13ης σύνταξης ακόμα και σε βουλευτές, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να σχολιάσει την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης.

Πηγή: sport-fm.gr
Σας άρεσε; Πατήστε...

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου